Home > En als ik een dubbele meter heb?

En als ik een dubbele meter heb?

U bezit een dubbele meter en vraagt zich af wat dit betekent voor uw productie-installatie?

 

In het geval van een installatie met een terugdraaiende teller (in het Waals Gewest voor installaties van minder dan 10kVA), zijn twee situaties mogelijk:

  1. Uw installatie produceert minder dan uw jaarverbruik op uw dagteller. In dat geval hebt u er geen belang bij uw dubbele meter te vervangen. Het saldo van uw dagteller zal positief zijn aan het einde van het jaar, wat betekent dat u 100% van de groene energie die u produceerde hebt verbruikt. Bovendien geniet u nog steeds het voordelige daluurtarief dankzij uw dubbele meter.
  2. Uw installatie produceert meer dan uw jaarverbruik op uw dagteller. In dit geval zal het saldo van uw dagteller negatief zijn, wat u niets opbrengt. Bovendien zal uw nachtteller nog steeds uw verbruik aanrekenen, zonder compensatie tussen de twee tellers. U hebt er belang bij een enkelvoudige meter te installeren.

In het geval van een meter die niet terugdraait (in het Brussels en Vlaams Gewest voor installaties van minder dan 10kVA en in het Brussels, Waals en Vlaams Gewest voor installaties van meer dan 10 kVA):

  1. Uw meter werkt in realtime. Dit betekent dat hij positief zal registreren wanneer u elektriciteit van het net neemt (wanneer uw panelen minder produceren dan u verbruik). Maar hij zal registreren meten wanneer u elektriciteit op het net zet. Die elektriciteit zal aan uw energieleverancier worden verkocht tegen een lagere prijs dan de aankoopprijs van elektriciteit. U hebt er dus belang bij uw dubbele meter te behouden om het voordelige daluurtarief te genieten. Uiteraard produceren uw zonnepanelen niet wanneer de zon onder is en wellicht zult u dan toch nog elektriciteit verbruiken.