Home > Waarom moeten we dubbele-flowmeters installeren?

Waarom moeten we dubbele-flowmeters installeren?

In België is de kwestie van dual-flow meters, ook bekend als slimme meters, het onderwerp geweest van debat en geleidelijke implementatie. Hier zijn enkele redenen waarom de installatie van dubbele-flowmeters in België wordt aangemoedigd of ingevoerd:
  1. Hernieuwbare energie promoten: België moedigt, net als veel andere Europese landen, de overgang naar hernieuwbare energie aan. Dual-flowmeters meten de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie en helpen zo deze bronnen te ondersteunen en te integreren in het net.
  2. Verbruiksbeheer: Dual-flow meters maken beter zichtbaar hoe elektriciteit wordt verbruikt en geproduceerd. Hierdoor kunnen overheden verbruikspatronen beter begrijpen en beleid implementeren om de vraag op piekmomenten te verminderen.
  3. Zelfverbruik aanmoedigen: Het installeren van dual-flowmeters moedigt zelfverbruik aan, waardoor consumenten worden gestimuleerd om de elektriciteit die ze produceren lokaal te gebruiken. Dit kan vooral relevant zijn voor huishoudens met zonnepanelen.
  4. Voordelige prijsbepaling: Bepaalde prijsbepalingsmechanismen, zoals compensatie voor geproduceerde energie die aan het net wordt geleverd, zijn gemakkelijker te implementeren met dubbele-flowmeters. Dit kan meer mensen aanmoedigen om te investeren in installaties voor hernieuwbare energie.
  5. Modernisering van het elektriciteitsnetwerk: Dubbelstroommeters maken integraal deel uit van initiatieven om het elektriciteitsnetwerk in België te moderniseren. Ze maken efficiënter netwerkbeheer, snelle foutdetectie en betere aanpassing aan opkomende technologieën mogelijk.
  6. Sociale rechtvaardigheid : Een argument dat vaak over het hoofd wordt gezien, Niet-eigenaars van zonnepanelen moeten meer bijdragen aan de verbetering van het Waalse elektriciteitsnetwerk dan eigenaars van zonnepanelen als er geen dubbele stroommeter is. Als we geen rekening houden met het werkelijke gebruik van het netwerk dankzij deze nieuwe meters! Het is waar dat er nu een consumentenvergoeding is om economische gelijkheid te garanderen.
Er moet worden opgemerkt dat de installatie van dubbele-flowmeters in België niet zonder controverse is verlopen en dat er bezorgdheid is geuit over privacy, gegevensbeveiliging en andere kwesties met betrekking tot slimme metertechnologie. Toch worden deze meters nog steeds ingezet als onderdeel van de inspanningen om het Belgische energiesysteem slimmer, duurzamer en vooral eerlijker te maken voor andere netgebruikers die moeten betalen voor verbeteringen aan het algemene elektriciteitsnet, ook al hebben ze geen zonnepanelen...