In 2024 blijven zonnepanelen veel belangstelling trekken. Maar zijn ze altijd een verstandige investering? In dit artikel onderzoeken we de nieuwste technologische ontwikkelingen, de impact van subsidies en de digitale meter, en hun invloed op de zonne-energiemarkt en installateurs.
.
1Technologische ontwikkelingen in zonnepanelen
Zonnepanelen hebben de afgelopen jaren een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. De technologie van fotovoltaïsche cellen is aanzienlijk verbeterd, waardoor efficiëntere energieproductie mogelijk is zonder dat de panelen groter hoeven te worden.
Tien jaar geleden produceerden panelen bijvoorbeeld tussen 220 en 250 watt. Tegenwoordig produceren ze tussen de 440 en 450 watt. Dit betekent een aanzienlijke toename in prestaties en efficiëntie..
Een belangrijke innovatie is het gebruik van "half-cut" cellen, waarbij zonnecellen doormidden worden gesneden, wat de veerkracht verbetert en de prestaties van het paneel verdubbelt. Bij schaduwproblemen minimaliseert deze technologie de impact op de energieproductie.
2 Winstgevendheid en voordelen van fotovoltaïsche installaties
Investeren in fotovoltaïsche energie is rendabel en duurzaam. De sleutel is om het eigen verbruik te maximaliseren, d.w.z. om de energie te verbruiken die door je eigen zonnepanelen wordt geproduceerd. Dit vermindert de afhankelijkheid van elektriciteitsnetten en voorkomt fluctuerende energiekosten.
Nieuwe technologieën maken het ook mogelijk om de grootte van de installaties die nodig zijn voor hetzelfde vermogen te verkleinen, waardoor de installatie eenvoudiger wordt en de montagetijd korter. De bevestigingssystemen zijn ook geëvolueerd, waardoor het installatieproces sneller en minder omslachtig is geworden voor installateurs.
2.1 Regelgeving en subsidies verschillen van regio tot regio.
- In Wallonië bijvoorbeeld wordt de btw op eco-energie-installaties, waaronder zonnepanelen en warmtepompen, verlaagd naar 6% in plaats van 21% .
- In Brussel zijn groenestroomcertificaten beschikbaar om de werkelijke nettoproductie van fotovoltaïsche systemen te waarderenen de rentabiliteit effectief te compenseren!
2.2 De impact van royalty's voor prosumenten
De prosumententoeslag (een samentrekking van "producent" en "verbruiker") is de toeslag voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk om energie te produceren en te verbruiken.
In Wallonië wordt deze vergoeding (belasting) berekend op basis van het vermogen van de installatie en geldt ze tot 2030 voor installaties die vóór 31 december 2023 zijn voltooid. Veel Walen hebben geklaagd over deze zoveelste belasting voor consumenten, maar het probleem is dat het Waalse elektriciteitsnetwerk verouderd is en aan herinvestering toe is.
Voor een optimaal rendement raden we aan om thuisbatterijen te installeren om de energie die door uw zonnepanelen wordt geproduceerd op te slaan en te verbruiken. Hoewel dit een extra investering vergt van €5.000 tot €10.000, kan het de moeite waard zijn, omdat batterijen steeds efficiënter en betaalbaarder worden in vergelijking met tien jaar geleden. En dit verhoogt het percentage energie dat je zelf verbruikt.
De beste strategie om deze belasting te minimaliseren is om de geproduceerde energie te verbruiken in plaats van terug te leveren aan het Belgische elektriciteitsnet, of om de energie 's avonds te gebruiken wanneer de zonnepanelen niet meer produceren.
3. Het antwoord is JA, het is altijd winstgevend!
De energietransitie is aan de gang en tegen 2030 zal de wooninfrastructuur worden aangepast om zelfconsumptie te maximaliseren en de afhankelijkheid van traditionele elektriciteitsnetwerken te verminderen. Deze overgang zal ons in staat stellen energie te beheren en beter te gebruiken, wat cruciaal is voor de energietoekomst van ons land.
België moet zich engageren om zijn klimaatdoelstellingen te halen en de nodige middelen vrijmaken om zijn ambities waar te maken. In deze context speelt ons kapitaal een sleutelrol door het aandeel van hernieuwbare energie te vergroten door zonnepanelen in te zetten.
In 2024 is investeren in zonnepanelen nog steeds zinvol!
---
Technologische vooruitgang maakt zonnepanelen winstgevender en aantrekkelijker in termen van waar voor je geld. Tegelijkertijd evolueren subsidies en nieuwe regelgeving mee met de grondstoffenmarkt om zowel het publiek als de zonne-energiesector te ondersteunen. Het doel is om wederzijdse voordelen te garanderen: voldoende winstgevendheid voor bedrijven en besparingen voor particulieren.
Een installatie van zonnepanelen verdient zichzelf meestal terug in 7 tot 10 jaar.
De daling van de fabriekskosten is te danken aan lagere grondstofprijzen. Als de kosten aanzienlijk stijgen, zullen stimuleringsmaatregelen zoals groene certificaten of andere subsidies worden ingevoerd om burgers te helpen, altijd met het oog op winstgevendheid.
Profiteer van technologische vooruitgang en subsidies om je huis milieuvriendelijker te maken en te besparen op je energierekening. Neem nu contact met ons op voor een gratis deskundig advies en ontdek hoe onze oplossingen aan uw behoeften kunnen voldoen.
onze services
Individuen
- Fotovoltaïsch
- Carport op zonne-energie
- Oplaadstation
- Onze prestaties
Bedrijven
- Fotovoltaïsch
- Isolatie
- Carport op zonne-energie
- LED
- Oplaadstation
- Onze prestaties