Home > News > Verplichte zonne-installatie voor grootverbruikers

Verplichte zonne-installatie voor grootverbruikers

In het kader van de energietransitie in België krijgt het zonne-energieplan 2025 vorm: grote energieverbruikers worden verplicht om zonnepanelen te installeren. Deze maatregel is bedoeld om het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren en de koolstofvoetafdruk van publieke en private infrastructuren te verkleinen.

.

Wat houdt deze verplichting in?

De verplichting om zonnepanelen te installeren zal voornamelijk gelden voor grootverbruikers van elektriciteit, gedefinieerd als verbruikers die meer dan een gigawattuur per jaar verbruiken.

Dit besluit(https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/verplichting-zonnepanelen-voor-gebouwen-met-hoge-elektriciteitsafname) maakt deel uit van een langetermijnvisie voor het beheer en de recuperatie van inkomende en uitgaande energiestromen in België.

2 Een kans voor bedrijven en openbare gebouwen

Dit initiatief heeft niet alleen betrekking op particuliere bedrijven , maar ook op openbare gebouwen, waaronder historische monumenten en andere infrastructuur van cultureel belang. Het doel is om de beschikbare ruimte, zoals ongebruikte daken, optimaal te benutten door ze om te vormen tot bronnen voor de productie van groene energie.

2.1 Impact op de zonnepanelenindustrie

De installatieverplichting zou een positieve impact moeten hebben op de zonnepanelenindustrie in België.

Het zal de vraag stimuleren, wat de prijzen aanvankelijk zou kunnen opdrijven.

Met een verhoogde productie en investeringen in onderzoek en ontwikkeling wordt echter verwacht dat de productiekosten op de lange termijn zullen stabiliseren of zelfs dalen.

2.2 Voordelen voor installateurs en industriële spelers

Voor installateurs zoals wij is deze verplichting een belangrijke kans. Het voldoet niet alleen aan een groeiende vraag, maar stelt ons ook in staat om onze expertise te ontwikkelen op het gebied van de nieuwe klimaatuitdagingen waar ons land voor staat.

Gespecialiseerde training en certificering zullen nodig zijn en vanaf 2025 verplicht worden om de veiligheid en competentie van professionals in de sector te garanderen. We zullen hier natuurlijk rekening mee houden!

Vooruitzichten voor de toekomst in België

De beslissingen van de verschillende Belgische gewesten weerspiegelen een gedeelde wens om hernieuwbare energie te promoten.

  • Vlaanderen loopt voorop met specifieke verplichtingen.
  • Brussel overweegt nog strengere maatregelen.
  • Wallonië kiest voor een vrijwillige aanpak.

Deze diversiteit laat zien dat we ons aanpassen aan de regionale context en tegelijkertijd streven naar de gemeenschappelijke doelen van duurzaamheid en energie-efficiëntie.


Geïnteresseerd?
  • Ik ben een individu
  • Ik ben een bedrijf
Contact

onze services

Individuen

Diensten voor particulieren

Bedrijven

Diensten voor bedrijven