Home > News > Energiebeheer: Zonnepanelen & slimme meters

Energiebeheer: Zonnepanelen & slimme meters

Energiebeheer wordt steeds belangrijker door de opkomst van hernieuwbare energie, met name zonnepanelen. Maar hoe werkt deze technologie eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van batterijen voor energieopslag? Hier volgt een verkenning van de belangrijkste aspecten van modern energiebeheer.

.

Inzicht in energiestromen en het belang van de dubbele stroommeter

Zonnepanelen kunnen worden gebruikt om schone energie te produceren. Voor een optimaal beheer is het echter cruciaal om de energiestromen te meten die het gebouw binnenkomen en verlaten. De dual-flow meter, of slimme meter, speelt een centrale rol bij het monitoren en beheren van deze stromen.

Ze zijn nu verplicht in alle huizen in Brussel voordat er zonnepanelen worden geïnstalleerd en meten de energie die door je installatie wordt geproduceerd. Dit is een van de redenen waarom enkele meters achteruit lopen in Wallonië als je geen dubbele stroommeter hebt.

De problemen met de afschakeling van het elektriciteitsnet in Wallonië kunnen worden verklaard door het onvermogen om de productie van zonnepanelen door particulieren te beheren. Hierdoor blijft de netbeheerder zitten met een overschot aan energie dat hij niet kan beheren, wat leidt tot het afsluiten van het net. Als de productie van zonnepanelen beter gecoördineerd zou worden, zouden er waarschijnlijk minder stroomonderbrekingen zijn in Wallonië.

Financiële stimulansen om zonnepanelen op particuliere woningen te installeren hebben ook tot deze situatie geleid, waardoor een reactie is ontstaan.

In het beste geval zou dit betekenen :

  • De installatie van dubbele-flowmeters verplicht stellen.
  • De hele elektrische infrastructuur verbeteren om de schok te compenseren schok .
  • Regionale batterijen installeren om al deze overtollige energie op te slaan. Dit is duur, maar we denken dat als de energie achteraf wordt herverdeeld, het de moeite waard kan zijn.

De analogie is dat wanneer een onweersbui veel water morst, als er geen kanaal of put is om al het water op te slaan, het direct zal overstromen.

2. Voordelen van de dubbele debietmeter

De dubbele debietmeter heeft een aantal voordelen. Het maakt een nauwkeurige meting van de verbruikte en geproduceerde energie mogelijk, wat een dynamische prijsbepaling en aanpassing van het verbruik in overeenstemming met de energiebehoeften en -kosten vergemakkelijkt.

Voor een optimaal beheer is het echter noodzakelijk om te monitoren welke apparaten energie verbruiken en wanneer, zodat de energiestromen efficiënt kunnen worden omgeleid.

Oplossingen voor energieopslag

Energieopslag is een essentieel onderdeel van energiebeheer. Batterijen worden vaak beschouwd als een oplossing, maar ze zijn niet de enige optie. Opslag kan ook worden geleverd door systemen zoals warmwatertanks, die energie opslaan in de vorm van warmte.

Batterijcapaciteit

De batterijcapaciteit moet worden bepaald op basis van het verbruiksprofiel van elk huishouden.

Er is een nauwkeurige studie nodig om de grootte van de batterij aan te passen aan de specifieke behoeften van gebruikers, zodat de efficiëntie en winstgevendheid worden geoptimaliseerd.

Intelligent energiebeheer

Energiebeheer gaat niet alleen over productie en opslag. Het is cruciaal om intelligente systemen op te zetten om het verbruik in realtime te controleren en te beheersen.

Geavanceerde modules kunnen worden gebruikt om belastingen te regelen, zelfverbruik aan te moedigen en het gebruik van de geproduceerde energie te optimaliseren.

Dynamische prijsbepaling en de toekomst van energiebeheer

Dynamische prijszetting, gepland voor 2026, brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Het zal het mogelijk maken om te profiteren van lagere kosten tijdens perioden met een lage vraag naar energie.e. Eigenaars van fotovoltaïsche panelen zullen hun verbruik en energieopslag kunnen optimaliseren om voordeel te halen uit deze tariefvariaties.

Naar een wederzijds ondersteunende energiegemeenschap

De toekomst van energiebeheer zou ook kunnen bestaan uit gemeenschappelijke energiesystemen, waarbij de geproduceerde energie wordt gedeeld door verschillende gebruikers. Dergelijke projecten bestaan al en bevorderen een rechtvaardiger en efficiënter gebruik van energiebronnen.

Zie ons artikel over : Energiegemeenschap in Sint Gillis

De overgang vereist een diepgaand begrip van de beschikbare technologieën en aanpassing aan de specifieke behoeften van elke gebruiker.

Slimme meters, gevarieerde opslagoplossingen en dynamische prijsstelling zijn allemaal de sleutel tot het optimaliseren van het energieverbruik en het verlagen van de kosten in zowel stedelijke als landelijke landschappen!


Geïnteresseerd?
  • Ik ben een individu
  • Ik ben een bedrijf
Contact

onze services

Individuen

Diensten voor particulieren

Bedrijven

Diensten voor bedrijven