Home > News > Groenestroomcertificaten verdwijnen (mogelijk) in Brussel in 2024

Groenestroomcertificaten verdwijnen (mogelijk) in Brussel in 2024

Vorige maand stelde de Brusselse energieregulator(Brugel) een herziening voor van het ondersteuningssysteem voor zonne-installaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het huidige systeem, dat gebaseerd is op groenestroomcertificaten en uniek is in Brussel, zou gedeeltelijk gewijzigd kunnen worden vanwege de complexiteit en het gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod op de markt. Maar geen paniek, de subsidies zullen niet helemaal verdwijnen, want zonne-energie blijft onze beste optie voor de productie van hernieuwbare elektriciteit in de hoofdstad. Als installateur van zonnepanelen leggen we uit wat deze veranderingen voor jou kunnen betekenen en waarom het nu een goed moment is om te overwegen om zonnepanelen te installeren.

.

Waarom nu de verandering?

Het systeem van groene certificaten is weliswaar effectief, maar te ingewikkeld geworden voor particulieren. Vroeger waren er veel leveranciers en aantrekkelijke prijzen. Vandaag zijn er min of meer slechts 3 grote leveranciers, waardoor een onevenwicht ontstaat waarbij het aanbod de vraag ver overstijgt. Dit houdt de prijzen laag en maakt de markt minder functioneel.

Maar maak je geen zorgen, de subsidies zullen niet helemaal verdwijnen. Zonne-energie is de belangrijkste bron van hernieuwbare energie voor het opwekken van elektriciteit in de hoofdstad, en de nieuwe voorstellen zijn erop gericht om deze energie nog toegankelijker te maken, vooral voor particuliere klanten! de nieuwe voorstellen willen het nog toegankelijker maken, vooral voor particuliere klanten!

Een directe investeringsbonus!

Voor particulieren die hun eigen installaties financieren, stelt de hervorming voor om groenestroomcertificaten te vervangen door een investeringspremie. Het is een eenvoudigere, directere aanpak. Voor bedrijven en grote investeerders, die goed zijn voor ongeveer de helft van alle installaties en twee derde van de geïnstalleerde capaciteit, zouden de groenestroomcertificaten behouden blijven, maar met aanpassingen: ze zouden automatisch worden teruggekocht tegen een vaste prijs. Dit zou de huidige markt vereenvoudigen en een automatische vergoeding garanderen voor zowel bedrijven als particulieren.

Ondanks de prijsdaling van fotovoltaïsche installaties blijft ondersteuning in steden cruciaal. De Belgische hoofdstad heeft niet veel andere bronnen van hernieuwbare energie en de installatiekosten liggen hoger in stedelijke gebieden door de beperkingen van ruimte en gebouwstructuur. Een ondersteuningsmechanisme is daarom essentieel om het gebruik van zonne-energie te blijven aanmoedigen.

Brusselse appartementen hebben veel ongebruikte ruimte...

Brussel onderzoekt ook initiatieven voor het bundelen en delen van energie. Deze programma's zijn bedoeld om lokale gemeenschappen aan te moedigen actief betrokken te raken bij de productie en het verbruik van hernieuwbare energie.

In onze ervaring als installateur van zonnepanelen in Brussel hebben we gemerkt dat veel flatgebouwen deze groene technologie graag willen toepassen. De grootste uitdaging ligt echter vaak in de governance tussen de partijen en het beheer van collectieve investeringen. Door een model van energiesamenwerking te faciliteren, kunnen deze initiatieven niet alleen de installatie- en bedrijfskosten verlagen, maar ook de lokale energie weerbaarheid versterken. Met de steun van de gewestelijke overheden en de juiste stimulansen zouden deze projecten een cruciale rol kunnen spelen in de uitbreiding van zonne-energie in Brussel, waarbij de historische obstakels in verband met financiering en condominiumbestuur overwonnen worden.

Dit zijn de subsidies die Brussel Leefmilieu voorstelt:

Met deze hervormingen in het vooruitzicht is dit het perfecte moment om actie te ondernemen!

Lagere winstmarges voor leveranciers en tussenpersonen

Met de voorgestelde hervorming kan de toekomstige winstmarge van leveranciers en tussenpersonen verder worden beperkt. Dit betekent een belangrijke verandering in de economische dynamiek van de sector, maar kan ook het proces voor eigenaars van zonne-installaties vereenvoudigen door te zorgen voor een meer voorspelbare en stabiele vergoeding voor hun groene stroomproductie.

Voor bestaande installaties biedt Brugel een automatische omschakeling naar het nieuwe systeem na een bepaalde periode.

Soltis volgt de voorgestelde hervormingen met betrekking tot groenestroomcertificaten op de voet. De mogelijke verlaging van de winsten van leveranciers en tussenpersonen kan een indirect effect hebben op onze klanten door invloed uit te oefenen op de teruglevertarieven voor de door zonne-energie opgewekte elektriciteit of zelfs op de prijs van de installatie om het koopgedrag van onze klanten te beïnvloeden. Hoewel dit mogelijk kan leiden tot lagere aankoopprijzen, kan de grotere voorspelbaarheid van inkomsten dankzij een vaste prijs voor groenestroomcertificaten het proces voor eigenaars van zonne-installaties vereenvoudigen.

Laat huidige kansen niet voorbijgaan...

We blijven deze ontwikkelingen nauwlettend volgen om onze diensten en aanbiedingen aan te passen, zodat we onze klanten de best mogelijke voordelen kunnen bieden in de veranderende context van de markt voor hernieuwbare energie in Brussel.

Door nu te investeren in fotovoltaïsche installaties kun je profiteren van de huidige steun en bijdragen aan een duurzamere energietoekomst.

Neem vandaag nog contact met ons op om te beginnen met uw zonne-energieproject en te profiteren van de voordelen die beschikbaar zijn voordat wijzigingen de huidige stimuleringsmaatregelen verminderen.


Geïnteresseerd?
  • Ik ben een individu
  • Ik ben een bedrijf
Contact