Home > News > Lancering van energiegemeenschappen in Sint-Gillis

Lancering van energiegemeenschappen in Sint-Gillis

De gemeenschap van Sint-Gillis en haar inwoners zouden uiteindelijk een gemeenschap moeten vormen die groene energie deelt. Er moeten nog een paar stappen worden genomen, maar de eerste fotovoltaïsche panelen zijn al geïnstalleerd.

.

Een energiegemeenschap is gebaseerd op het delen van elektriciteit tussen haar leden waarvan sommige producenten van groene elektriciteit zijn. Alles gebeurt lokaal en het overschot aan productie van de fotovoltaïsche panelen wordt tegen een gunstig tarief verkocht aan leden van de gemeenschap.

De Brusselse gemeente Sint-Gillis heeft besloten om dit model op basis van burgerparticipatie over te nemen. Dit is een kans voor de lokale overheid en haar inwoners om samen te werken aan de energietransitie. Het speelt ook in op de wens van Europa om nieuwe vormen van energiedeling in te voeren ( Pakket Schone Energie ), waarvan de richtlijnen dit jaar zijn omgezet in het Brusselse regelgevingskader.

9 betrokken gemeentelijke locaties

Om dit project te ontwikkelen, hebben de autoriteiten van Sint-Gillis, na een openbare aanbestedingsprocedure, de concessie voor de werken toegekend aan Easy PV (een partnerschap tussen Energiris een burgerfinancieringscoöperatie, en Soltis,de grootstefotovoltaïscheinstallateurin Brussel).

Terwijl Easy PV voor de financiering zorgt (zoals de investering door derden) is Soltis verantwoordelijk voor het ontwerp, de levering, de installatie en het onderhoud van fotovoltaïsche installaties voor de productie van groene stroom op de openbare gebouwen van de gemeente, met toegevoegde waarde voor de gemeente en de gemeenschap.

In totaal zullen er bijna 600 panelen, met een totaal van 236 kWp, worden geïnstalleerd op :

  • 4 plaatselijke scholen
  • 2 bibliotheken
  • 1 cultureel centrum
  • 1 opleidingscentrum
  • 1 landbeheerbedrijf

De Energiegemeenschap, in 2 fasen

Het project van de gemeente wordt verdeeld in twee fasen. Het wettelijke kader voor het concept van een energiegemeenschap moet nog worden verduidelijkt.

Fase 1: voldoen aan de energiebehoeften van de gebouwen op Sint-Gillis

In de komende weken zullen de zonnepanelen geleidelijk worden geïnstalleerd op de negen locaties.

De geproduceerde groene energie zal dan voornamelijk worden gebruikt om te voldoen aan de behoeften van de betreffende gebouwen, en het overschot aan geproduceerde elektriciteit zal aan het elektriciteitsnet worden geleverd. En dit voor een periode van 20 jaar.

Sunsud brochure

Fase 2: lokale hernieuwbare energie bundelen

Vervolgens wordt het overschot aan geproduceerde elektriciteit gedeeld met de buurt en/of grote gemeentelijke entiteiten tegen een tarief dat voor iedereen aantrekkelijk is. Dit staat bekend als "collectieve zelfconsumptie".

Voordat dit kan worden bereikt, moeten nog een aantal details worden uitgewerkt, zoals de wettelijke status en het kader voor energiegemeenschappen en de apparatuur die moet worden geïnstalleerd voor leden van dezelfde gemeenschap.

Sibelga (de Brusselse netbeheerder) moet de contractuele en praktische uitvoering van de verschillende vormen van energiegemeenschap nog afronden.

Kortom, de energiegemeenschap van Sint-Gillis is nog geen realiteit, maar dat zal in de nabije toekomst wel het geval zijn. meer, De lokale overheid doet er alles aan om op dit gebied tot de pioniers te behoren.. En Soltis is enthousiast over het idee om Sint-Gillis op weg te helpen naar een groenere, duurzamere toekomst.

Wilt u betrokken raken bij de energietransitie en uw gemeente of bedrijf de kans geven om een verschil te maken? Neem dan contact met ons op via !


Geïnteresseerd?
  • Ik ben een individu
  • Ik ben een bedrijf
Contact