Home > News > Spanning rond de Compteur qui Tourne à l’Envers in Wallonië

Spanning rond de Compteur qui Tourne à l’Envers in Wallonië

De controverse rond de meter die in Wallonië op zijn kop staat, raakt in een stroomversnelling nu Zuhal Demir, de Vlaamse minister van Energie, een beroep tot nietigverklaring heeft ingediend bij de Raad van State tegen de verlenging van het systeem tot 2030 door de Waalse regering. Dankzij deze maatregel kunnen eigenaars van fotovoltaïsche panelen een vergoeding krijgen voor de elektriciteit die ze aan het net leveren , maar niet onmiddellijk gebruiken.

.

De voorzitter van de vereniging BeProsumer, Régis François, steunt het Waalse standpunt van harte en zegt dat deze beslissing cruciaal is voor de persoonlijke economie van Waalse prosumers. "Ik hoop dat het Waalse decreet solide is," zegt hij, en benadrukt het belang van een solide juridische basis om het Vlaamse beroep te weerleggen. Haar belangrijkste zorg is het waarborgen van de huidige rechten en voordelen van eigenaren van fotovoltaïsche panelen.

Hij bekritiseert ook de timing van deze rechtszaak, die net voor de verkiezingen komt: "De timing is verrassend, aangezien we 50 dagen van de verkiezingen verwijderd zijn en de N-VA net haar lijsttrekkers in Wallonië heeft voorgesteld... waar er 350.000 eigenaars van fotovoltaïsche panelen zijn die hun toekomst niet optimistisch zien, geconfronteerd met herhaalde stakingen en de belastingen die ze moeten betalen, om nog maar te zwijgen van deze actie van de Vlaamse gemeenschap". Régis François suggereert dat de beweegredenen meer politiek dan economisch kunnen zijn.

Ondanks de kritiek blijft Régis François voorzichtig maar vol vertrouwen: "Het is alsof we in een slechte film zitten. Het is Vlaamse jaloezie, want het Waalse systeem is voordeliger... Maar Wallonië heeft een Europese richtlijn gevolgd, die het gebruik van terugdraaiende meters tot 31 december 2030 toelaat. Vlaanderen heeft een andere politieke keuze gemaakt, en dat is zijn zaak.

Deze opmerkingen benadrukken de kloof tussen het energiebeleid van de twee regio's. Terwijl Vlaanderen dit systeem in 2021 afschafte na een beslissing van het Grondwettelijk Hof, blijft Wallonië het toepassen en biedt het eigenaars van panelen de kans om hun investering terug te verdienen door een vergoeding te krijgen voor de geïnjecteerde maar niet verbruikte energie.

Zuhal Demir rechtvaardigt haar actie door zich te beroepen op grondwettelijke billijkheid: "Waarom zou de grondwet anders moeten zijn voor Wallonië? Waarom zouden Walen profiteren van financiële voordelen die de Vlamingen werden ontnomen?", vraagt ze, waarbij ze de nadruk legt op de kwestie van billijkheid tussen Vlaamse en Waalse burgers.

Het kantoor van de Waalse minister van Energie, Philippe Henry, heeft kennis genomen van het beroep en verzekert dat de zaak vanuit juridisch oogpunt goed is voorbereid. De uitkomst van deze juridische strijd blijft echter onzeker en kan grote gevolgen hebben voor de energietransitie in de regio. De uiteindelijke beslissing van de Raad van State zal beslissend zijn voor de toekomst van de meter, die in Wallonië achteruit loopt.

Bron

Onze positie

Als vertrouwde installateur van hernieuwbare energie in Wallonië is Soltis een groot voorstander van de uitbreiding van het systeem van de omgekeerde meter. Deze maatregel biedt onze klanten aanzienlijke voordelen:

  1. Voordelen voor klanten: Met dit systeem kunnen klanten hun investering terugverdienen door een vergoeding te krijgen voor de elektriciteit die ze aan het net leveren.
  2. Marktstabiliteit: De uitbreiding zou een zekere mate van stabiliteit bieden aan de markt voor zonnepanelen, waardoor meer investeringen worden aangemoedigd.
  3. Ondersteuning van de energietransitie: Het systeem moedigt zelfconsumptie en de productie van hernieuwbare energie aan en draagt zo bij tot de energietransitie in Wallonië.

We erkennen echter ook de onzekerheden waarmee dit besluit gepaard gaat en de zorgen die het oproept. We blijven waakzaam voor toekomstige ontwikkelingen en hopen op een gunstige oplossing die zowel onze klanten als onze gezamenlijke inspanningen voor een groenere energietoekomst ondersteunt.


Geïnteresseerd?
  • Ik ben een individu
  • Ik ben een bedrijf
Contact