01.
Hoe worden de zonnepanelen aangesloten?

De zonnepanelen hebben twee kabels met MC4-connectoren. Dus kabels zijn kabels op klassiek koper met een diameter van meestal 6000 mm² of 4000 mm², afhankelijk van het vermogen van de panelen. Mc4-connectoren zijn stekkers die speciaal zijn ontworpen voor fotovoltaïsche panelen. Deze pluggen klikken vast, zodat ze niet losraken als je eraan trekt, en ze zijn waterdicht. Het is dus sterk en waterbestendig.

De panelen worden in serie aangesloten; er kunnen maximaal 20 panelen worden aangesloten op een serie panelen. en de serie panelen. Het zijn dus twee draden die in een lus lopen van paneel naar paneel en terug naar de omvormer. Er is dus een + kant en een - kant in de omvormer. Dan zijn er omvormers met meerdere series. Er kunnen verschillende series worden gebruikt. Er moeten minstens vijf-zes panelen in een serie zijn om genoeg stroom te leveren om alles van de grond te krijgen. Dus als we panelen aan de oostkant hebben, zetten we de panelen aan de oostkant op één serie en de panelen aan de westkant op een andere serie, die verbonden zijn met de omvormer.

Waarom zijn ze niet verbonden met dezelfde serie? Dit komt omdat de zon dezelfde intensiteit moet hebben op panelen die op dezelfde serie liggen. Anders kunnen er spanningsproblemen ontstaan, omdat de panelen onder invloed van de zon een elektrische spanning hebben. Maar als er panelen aan één kant in de schaduw liggen, zullen de panelen weerstand creëren. We moeten ze dus op verschillende series zetten. En de omvormers zijn uitgerust met twee ingangen die maximaal vermogen halen uit panelen met dezelfde hellingshoek en oriëntatie.

 

Als er ooit een schaduw op de panelen valt, een paneel of een paar panelen van dezelfde serie, bijvoorbeeld een schoorsteen, vuil of iets anders. We hebben het paneel zelf al, een systeem van diodes binnenin met 3 tot 6 diodes, afhankelijk van het paneel, die de cellen van het paneel die in de schaduw liggen kortsluiten. De cellen die niet in de schaduw liggen, werken dus nog steeds. Als het paneel zelf niet genoeg produceert, gebruiken we een optimiser. Het is een doos onder het paneel die Mc4-aansluitingen toevoegt en deze optimiser zorgt ervoor dat het paneel de rest van de panelen niet beïnvloedt. Dus als één paneel in de schaduw ligt, past de optimiser de spanning aan zodat deze het vermogen van de andere panelen in de zon niet vermindert. Daar is een kleine motor voor en die maakt deel uit van de paneelaansluiting.

02.
Voorschriften voor zonnepanelen op de grond?

Om zonnepanelen op de grond te installeren, moet je een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente.

Elke gemeente kan zijn eigen regels hiervoor hebben, wat betekent dat er geen uniforme regels zijn, maar wel een gemeenschappelijke vereiste om een vergunning aan te vragen. De specifieke procedure kan per gemeente verschillen, dus het is raadzaam om bij de betreffende gemeente te informeren naar details en instructies.

03.
Wat is het doel van een micro-omvormer?

Een micro-omvormer voert dezelfde taak uit als een traditionele omvormer door de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom (AC). Het verschil is dat deze direct op elk paneel is geplaatst, waardoor er geen centrale omvormer nodig is. Elk paneel is uitgerust met een micro-omvormer, waardoor de kosten worden geoptimaliseerd doordat elke eenheid het maximale vermogen kan onttrekken op basis van de helderheid van de zon.

vs

1 grote omvormer = 10 x de prijs van een kleine micro-omvormer

Het vermogen van een zonnepaneel hangt af van de blootstelling aan de zon, dus een paneel in de schaduw zal minder produceren. De micro-omvormer maximaliseert echter het vermogen voor de hoeveelheid ontvangen licht, waardoor er geen centrale omvormer nodig is. Deze oplossing is vooral praktisch voor kleinschalige installaties, omdat in tegenstelling tot een gecentraliseerde omvormer, die meerdere panelen nodig heeft om te werken, micro-omvormers theoretisch een installatie met één paneel mogelijk maken.

Het is echter belangrijk om op te merken dat, Hoewel micro-omvormers meer flexibiliteit bieden, garanderen ze niet noodzakelijk lagere kosten. In het geval van een probleem met een micro-omvormer, de ingreep vereist dat het zonnepaneel wordt gedemonteerd, wat minder praktisch kan zijn dan de gemakkelijke toegang tot een gecentraliseerde omvormer in een kelder, vooral bij grootschalige installaties met veel panelen.

04.
Waarom moeten we dubbele-flowmeters installeren?

In België is de kwestie van dual-flow meters, ook bekend als slimme meters, het onderwerp geweest van debat en geleidelijke implementatie. Hier zijn enkele redenen waarom de installatie van dubbele-flowmeters in België wordt aangemoedigd of ingevoerd:

  1. Hernieuwbare energie promoten: België moedigt, net als veel andere Europese landen, de overgang naar hernieuwbare energie aan. Dual-flowmeters meten de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie en helpen zo deze bronnen te ondersteunen en te integreren in het net.
  2. Verbruiksbeheer: Dual-flow meters maken beter zichtbaar hoe elektriciteit wordt verbruikt en geproduceerd. Hierdoor kunnen overheden verbruikspatronen beter begrijpen en beleid implementeren om de vraag op piekmomenten te verminderen.
  3. Zelfverbruik aanmoedigen: Het installeren van dual-flowmeters moedigt zelfverbruik aan, waardoor consumenten worden gestimuleerd om de elektriciteit die ze produceren lokaal te gebruiken. Dit kan vooral relevant zijn voor huishoudens met zonnepanelen.
  4. Voordelige prijsbepaling: Bepaalde prijsbepalingsmechanismen, zoals compensatie voor geproduceerde energie die aan het net wordt geleverd, zijn gemakkelijker te implementeren met dubbele-flowmeters. Dit kan meer mensen aanmoedigen om te investeren in installaties voor hernieuwbare energie.
  5. Modernisering van het elektriciteitsnetwerk: Dubbelstroommeters maken integraal deel uit van initiatieven om het elektriciteitsnetwerk in België te moderniseren. Ze maken efficiënter netwerkbeheer, snelle foutdetectie en betere aanpassing aan opkomende technologieën mogelijk.
  6. Sociale rechtvaardigheid : Een argument dat vaak over het hoofd wordt gezien, Niet-eigenaars van zonnepanelen moeten meer bijdragen aan de verbetering van het Waalse elektriciteitsnetwerk dan eigenaars van zonnepanelen als er geen dubbele stroommeter is. Als we geen rekening houden met het werkelijke gebruik van het netwerk dankzij deze nieuwe meters! Het is waar dat er nu een consumentenvergoeding is om economische gelijkheid te garanderen.

Er moet worden opgemerkt dat de installatie van dubbele-flowmeters in België niet zonder controverse is verlopen en dat er bezorgdheid is geuit over privacy, gegevensbeveiliging en andere kwesties met betrekking tot slimme metertechnologie. Toch worden deze meters nog steeds ingezet als onderdeel van de inspanningen
om het Belgische energiesysteem slimmer, duurzamer en vooral eerlijker te maken voor andere netgebruikers die moeten betalen voor verbeteringen aan het algemene elektriciteitsnet, ook al hebben ze geen zonnepanelen...

 

05.
Hoe kunnen we voorkomen dat omvormers vastlopen in Wallonië?


Omvormers slaan af bij een spanningspiek op het elektriciteitsnet, meestal doordat er te veel lokale zonnestroom wordt geïnjecteerd in verhouding tot het verbruik.
. Dit is vooral het geval in woonwijken met grote fotovoltaïsche installaties en een laag dagverbruik.

 

Om uitval te voorkomen, zijn hier een paar suggesties:

  1. Vermogen beperken: Het vermogen van installaties in de buurt beperken kan een oplossing zijn. Dit kan echter moeilijk te implementeren zijn, omdat het zou betekenen dat de omvang van huisinstallaties moet worden teruggebracht.
  2. Verbruik verminderen: energie soberheid aanmoedigen door het elektriciteitsverbruik te beperken, bijvoorbeeld door het gebruik van zwembaden te verminderen, kan helpen om het risico op uitval te verminderen.
  3. Analyse van bestaande spanning: Het onderzoeken van de spanning op het netwerk op zonnige dagen kan een indicatie geven van het potentiële risico op stalling. Als de basisspanning al hoog is, is er een verhoogd risico op afslaan.
  4. Batterijen: Hoewel het installeren van accu's het afslaan tijdelijk kan verlichten door energie op te slaan, wordt het probleem hiermee niet volledig voorkomen. De omvormers, die wettelijk verplicht zijn om op het elektriciteitsnet aangesloten te zijn, gaan bij een stroompiek uit en het opladen van de accu's wordt onderbroken.

Uiteindelijk moeten we, om niet achterop te raken, energiezuinigheid bevorderen, het bewustzijn van elektriciteitsverbruik vergroten en een evenwicht vinden tussen zonneproductie en lokaal verbruik. Investeren in het elektriciteitsnetwerk kan een oplossing zijn, maar het is ook van cruciaal belang om te accepteren dat het elektriciteitsverbruik moet worden teruggedrongen.

06.
Hoe maak ik mijn zonnepaneel schoon?

Het reinigen van zonnepanelen hangt af van het soort dak en de helling van de panelen. Over het algemeen is regen op voldoende hellende daken (meer dan 20 tot 25 graden in België) vaak voldoende om de panelen te reinigen, behalve in zeer stoffige omgevingen zoals in de buurt van bouwterreinen of steengroeven.

Als schoonmaken echter noodzakelijk is, lees je hier hoe je te werk moet gaan:

  1. Reinigingsfrequentie :
    • Hellende daken: Over het algemeen om de 3 tot 5 jaar.
    • Platte daken: Ook om de 3 tot 5 jaar, omdat water minder effectief reinigt op minder hellende oppervlakken.
  2. Reinigingsmethode :
    • Als je niet op het dak wilt klimmen, huur dan een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in.
    • Of als je heel goed bent in klimmen of je er goed bij voelt om het zelf te doen, gebruik dan een microvezeldoek en gedemineraliseerd water. Vermijd chemicaliën, hard water en gereedschap dat krassen op het glas kan maken.
    • Veeg voorzichtig af met het doekje en gedemineraliseerd water. De nagel kan worden gebruikt om lichtjes te krabben.
    • Vermijd het gebruik van zeep, zelfs neutrale zeep, omdat dit vlekken kan achterlaten. Kies een zeepvrije methode.
    • Pas op voor thermische schokken: Vermijd schoonmaken met heet water bij erg koud weer of met koud water midden in de zomer (zonnepanelen kunnen 60°C bereiken).
    • Reinig de panelen bij voorkeur aan het begin van de dag wanneer de zon er nog niet direct op staat, om thermische schokken te voorkomen.

Zonnepanelen kunnen met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen worden gereinigd, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan een voorzichtige aanpak om de efficiëntie van de panelen na verloop van tijd te behouden.

07.
Is het de moeite waard om thermische zonnepanelen te installeren?

Ja, thermische panelen installeren om water te verwarmen is altijd een goed idee, want warm water is een bron die veel energie verbruikt. Als je water verwarmt met gas, bespaar je gas, en als je elektriciteit gebruikt, bespaar je elektriciteit. Thermische panelen worden echter anders geplaatst dan fotovoltaïsche panelen. Ze zijn verder gekanteld en liggen op het zuiden om de warmteproductie te maximaliseren, vooral tijdens koelere periodes.

Het argument tegen thermische panelen is dat de huidige kosten van gas relatief laag zijn, wat de besparingen beperkt die kunnen worden gemaakt, aangezien de besparingen betrekking hebben op een goedkope bron. Bovendien kan de geproduceerde warmte niet zo gemakkelijk worden opgeslagen als elektriciteit.

In termen van energie-investering,
zijn thermische panelen voordelig, maar hun economisch rendement kan minder aantrekkelijk zijn.
Hoewel er financiële stimulansen beschikbaar zijn, is het onderhoud van thermische panelen complexer vanwege de leidingen die vloeistoffen bevatten die periodiek moeten worden gespoeld. In vergelijking hiermee zijn fotovoltaïsche panelen eenvoudiger en blijft het onderhoud beperkt tot de elektrische kabels.

Eenmaal geïnstalleerd hebben fotovoltaïsche panelen een levensduur van ongeveer 25 jaar en is er weinig onderhoud nodig. Regen reinigt de panelen meestal en het belangrijkste onderhoud bestaat uit het vervangen van de omvormer na 10 tot 15 jaar. Op minder hellende platte daken kan reiniging om de 3 tot 5 jaar nodig zijn.

08.
Hoe worden zonnepanelen op een dak geïnstalleerd?

De methode om zonnepanelen op een dak te installeren hangt af van het soort dak:

  • Pannendaken: Over het algemeen worden de panelen rechtstreeks aan de structuur bevestigd, aan de daksparren of panlatten (of aan balken die sterk genoeg zijn om de bevestigingen te dragen). Als het dak uit dakpannen bestaat, wordt de dakpan opgetild, een haak aan het dakspant bevestigd, de dakpan teruggeplaatst en de rails op de haken geïnstalleerd om de panelen te bevestigen.

 

  • Leien daken: Een soortgelijk systeem wordt gebruikt door de leisteen te verwijderen. Er wordt een plaat in gespijkerd, een plaat wordt in de structuur onder de lei geschroefd, dan wordt de lei er weer op gelegd en op deze manier vastgezet.

 

  • Stalen trogdaken: Voor vierkante daken van metalen golfplaten met hoeken . Hier worden de haken rechtstreeks door de staalplaat geschroefd met behulp van een schroef met een rubberen inzetstuk. Voor waterdichting streven we altijd naar de bovenkant van de golf, zodat het water niet wegloopt in de goot, zodat er geen schroeven zijn waar het water daadwerkelijk wegloopt. Het is dus waterdicht. Het voordeel van deze bevestigingen rechtstreeks in de structuur is dat ze licht zijn.

 

  • Platte daken: Op een plat dak worden de panelen op voeten geplaatst met een hellingshoek van twaalf en een halve graad. Deze voeten zijn voorzien van rubberen kussentjes om doorboring van het dakmembraan te voorkomen. Ze worden geballast met betonplaten om stabiliteit te garanderen zonder het membraan te perforeren, waardoor potentiële lekken worden vermeden. De betonplaten worden dus op de metalen poten gelegd. Ze worden niet rechtstreeks op het dak geïnstalleerd, dus de panelen worden verzwaard. Ze worden niet door het membraan heen bevestigd om lekken te voorkomen. Deze ballast is dus zwaar, zwaarder dan een bevestiging rechtstreeks in de structuur.

 

  • Schuine daken: Bij schuine daken moet je ervoor zorgen dat de structuur stevig is. Voor de installatie is ongeveer 25 tot 30 kilo per vierkante meter toeslag nodig op platte daken in woningen. Het voordeel van directe bevestigingen in de constructie is dat ze licht zijn.

 

De installatiemethode wordt aangepast aan het type dak om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen stevig en effectief worden bevestigd.

09.
Hoe garanderen we dat je dak 10 jaar waterdicht blijft?

De garantie dat je dak tien jaar waterdicht zal zijn, hangt af van een aantal factoren:

  1. Als het dak in goede staat is, d.w.z. recent, met een dakbedekking in voldoende goede staat en een onderdak, kunnen we garanderen dat het waterdicht is. In dit geval is de oorspronkelijke staat van het dak essentieel.
  2. Als het dak aan de basis in slechte staat is, kunnen we niet garanderen dat het waterdicht is. Daarom vragen we dat het dak voldoende recent is.
  3. Een oud dak in zeer goede staat kan ook in aanmerking komen, maar we controleren ook of het dak geïsoleerd is. Voordat je zonnepanelen installeert, is het raadzaam om prioriteit te geven aan isolatiewerkzaamheden. Hoewel isolatie niet altijd verplicht is voor alle structuren (bv. een schuur), is het beter om een logische volgorde te volgen in het werk.
  4. We benadrukken het belang van isolatie voordat je zonnepanelen installeert. Als het dak niet geïsoleerd en waterdicht is voordat de panelen worden geïnstalleerd, kunnen we de waterdichtheid niet garanderen. Het is zinvoller om het werk in volgorde uit te voeren om mogelijke kosten en vertragingen te voorkomen. Zonnepanelen installeren en ze dan over een paar jaar weer moeten weghalen om ze te isoleren is zonde van de tijd en het geld. Kortom, we garanderen waterdichtheid als het dak in goede staat is, voldoende recent is en als er een onderdak in goede staat is.

10.
Heeft mijn omvormer een internetverbinding nodig?

Nee, er is geen internetverbinding nodig om de omvormer te laten werken.

In feite kan de omvormer onafhankelijk van de internetverbinding werken. Eeninternetverbinding maakt het gewoon mogelijk om op afstand toegang te krijgen tot productiegegevens.

Als je geen internettoegang hebt, kun je altijd rechtstreeks verbinding maken met de omvormer via een ethernetkabel (RJ42) om de productiegegevens te raadplegen. Dus zelfs zonder internet werkt de omvormer efficiënt.

11.
Hoe lang gaat een groen certificaat mee?

Een groen certificaat was tot januari 2023 5 jaar geldig, maar de Green Electricity Order is gewijzigd.

Sinds 2023 hebben groene certificaten nu een onbeperkte levensduur!

Daarom adviseren we onze klanten om hun groenestroomcertificaten zo lang mogelijk vast te houden totdat de prijs van het groenestroomcertificaat stijgt. Er wordt veel gespeculeerden de laagste prijs die wordt gegarandeerd door ELIA (de beheerder van het hoogspanningsnet in België en Duitsland) is €65 in 2023, maar dat was €95 in 2022. Dat is een verschil van €30.

 


 

Dus als je 10 groene certificaten had geproduceerd met je zonnepaneelinstallatie, kan het verschil wel €300 zijn! Het hangt er natuurlijk vanaf hoe hard je het geld nodig hebt!

 


 

12.
Hoe werkt een fotovoltaïsche installatie?

Hoe werkt een fotovoltaïsche installatie?

  1. Zonnepanelen vangen de energie van de zon op. Die energie wordt vervolgens omgezet in elektriciteit.
  2. De elektrische stroom is aanvankelijk gelijkstroom. De functie van de omvormer is die gelijkstroom omzetten in wisselstroom.
  3. Daardoor kan de geproduceerde elektriciteit onmiddellijk gebruikt worden voor de elektrische apparaten in uw woning.
  4. Het elektriciteitsoverschot wordt op het elektriciteitsnet gezet.

13.
Hoe kan ik mijn productie controleren?

Hoe kan ik mijn productie controleren?

 

Of u nu kiest voor een SMA of SolarEdge omvormersysteem, u kunt profiteren van een hulpmiddel om uw installatie te beheren en te controleren. Hiermee kun je de productie van je panelen in realtime bekijken en heb je toegang tot gedetailleerde informatie. Het ziet er als volgt uit:

dashboard voor de productie van zonnepanelen voor woningen

Hier ziet u een dashboard van een residentiële zonnepaneleninstallatie in Brussel-Noord in productie in het jaar 2022 met 23 panelen.

 

Deze technologieën zijn beschikbaar op de meeste omvormers, dus aarzel niet om ons om meer informatie te vragen.

 

14.
Zijn zonnepanelen het overwegen waard bij het verhuren van een woning?

Ik ben van plan mijn woning te verhuren. Zijn zonnepanelen nog steeds de moeite waard? In alle gevallen is het antwoord ja, hoewel er een paar verschillen zijn afhankelijk van je regio.

 

  • À Brussel

Als eigenaar bent u profiteren van het groene certificaatsysteem voor een periode van 10 jaar. Met andere woorden, je kunt directe betaling ontvangen uit de verkoop van je groenestroomcertificaten. De elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen wordt gebruikt door je huurder (over het principe van zelfconsumptie, lees ons artikel hier). Je huurder zal dus een aanzienlijk voordeel hebben bij het betrekken van je woning, omdat hij een deel van zijn elektriciteitsrekening zal zien dalen.

 

Het is ook belangrijk om te weten dat het toevoegen van zonnepanelen aan je woning ook invloed kan hebben op het energieprestatiecertificaat (EPB-certificaat) van het gebouw. Een hoger EPB-certificaat weerspiegelt de energie-efficiëntie van de woning en kan een verkoopargument zijn om huurders aan te trekken die zich zorgen maken over hun ecologische voetafdruk en energiekosten. Hierdoor kun je mogelijk een iets hogere huur vragen, waarbij je de economische en milieuvoordelen van zonnepanelen benadrukt.

 

  • In Wallonië en in Vlaanderen

Aangezien de regeling voor groene certificaten niet langer van toepassing is op nieuwe installaties in deze twee regio's, ligt de grootste aantrekkingskracht van een fotovoltaïsche installatie in het feit dat de elektriciteitsrekening van je huurder wordt verlaagd in overeenstemming met de door zonne-energie opgewekte elektriciteit. Dit betekent een aanzienlijke besparing in vergelijking met het huren van een woning die niet van dit voordeel profiteert. Er is ook een rechtstreeks verband tussen de fotovoltaïsche installatie en het
EPB-certificaat
certificaat van je huis, en dus de waarde ervan.

15.
Fotovoltaïsche panelen en de EPB

Net als andere bronnen van hernieuwbare energieproductie heeft een fotovoltaïsche installatie een directe positieve impact op de EPB-score (Energieprestatie van Gebouwen) van je huis.

  1. Zal mijn huis in waarde stijgen? Het antwoord is ja. Met een levensduur van ongeveer 25 jaar kunnen fotovoltaïsche installaties aanzienlijke besparingen opleveren waar jij of toekomstige kopers van je woning van kunnen profiteren.
  2. Een ander punt is dat het EPB-certificaat een steeds belangrijkere factor wordt in de beslissing om een huis te kopen. De fotovoltaïsche installatie heeft een directe impact op de EPB-rating van het onroerend goed en zou daarom de waarde ervan moeten verhogen.

16.
Wat is zelfconsumptie?

Zelfverbruik is de hoeveelheid elektriciteit die door je panelen wordt geproduceerd en die je zelf direct verbruikt.

 

  • Als je eigenverbruik 0% is, betekent dit dat je niets verbruikt van de elektriciteit die je panelen produceren. Alles wordt herverdeeld op het netwerk.
  • Als je eigenverbruik 100% is, betekent dit dat je alle elektriciteit verbruikt die je panelen produceren.

Hoe meer je zelf verbruikt, hoe minder verbruiksbelasting je betaalt in Wallonië (als je een slimme meter hebt). In Brussel en Vlaanderen (vanaf 01/01/21) profiteer je van een hogere prijsstijging van je kWh. De gemiddelde aankoopprijs voor een kWh is 23 cent, terwijl de gemiddelde wederverkoopprijs dichter bij 5 cent ligt. Door de elektriciteit die op het net wordt geproduceerd te verbruiken in plaats van te herverdelen, verdien je dus 4 keer zoveel!

Er is onlangs een artikel over dit onderwerp geschreven voor een beter begrip:

 

https://soltis.be/news/comprendre-economies-panneaux-solaires-belgique-2023/

 

17.
Wat zijn de belangrijkste meeteenheden van zonnepanelen?

De belangrijkste meeteenheden van zonnepanelen zijn wattpiek (Wp) en kilowattuur (kWh).

 

Wattpiek (Wp): dit is het maximale elektrische vermogen dat door de zonnepanelen kan geproduceerd worden onder standaardomstandigheden van zonneschijn. Deze omstandigheden stemmen overeen met:

 

  • De sterkte van de invallende zonnestralen: de flux van elektromagnetische straling met een vermogen van 1 000 W/m2
  • Een zonnespectrum genormaliseerd voor AM 1.5, wat overeenstemt met de zonnestraling die de grond bereikt nadat ze een luchtmassa van 1 kg heeft doorkruist onder een hoek van 45°
  • Een positie van de panelen waarin ze zoveel mogelijk straling kunnen opvangen (hun vlak staat loodrecht op de richting van de directe stralingsbron)
  • Een temperatuur van de panelen van 25°C

 

Kilowattuur (kWh): stemt overeen met de energie die verbruikt wordt door een toestel met een vermogen van 1.000 watt dat gedurende een uur heeft gewerkt (1 kilowatt x 1 uur).

18.
Hoe bepaal ik de dimensionering van de omvormer voor mijn installatie?

De optimale belasting van de omvormer (vermogen in kWp van de panelen/vermogen in kVA van de omvormer in %) bedraagt tussen 100 en 130%.

 

  • Hieronder zal de omvormer niet starten als de panelen geen bepaald minimum produceren afhankelijk van zijn vermogen. Er zullen dus verliezen optreden in het systeem, wat jammer is.
  • Daarboven wordt een aftopping zichtbaar.

19.
Op welk type dak kan ik zonnepanelen installeren?

De meeste daken zijn geschikt voor de installatie van zonnepanelen.

 

Hieronder vindt u een tabel met de haalbaarheid in functie van het type dak:

 

Type dak Haalbaarheid
Stalen dak ja
Dakpannen ja
Zinken dak ja
Golfplaten ja
Leisteen ja
Plat dak ja
Bodemstructuur ja
Hellend roofingdak nee

 

Opgelet: op een dak dat asbest bevat mag niet gewerkt worden!

20.
Hoe zit het met de compatibiliteit met batterijen?

Is mijn omvormer geschikt voor batterijen en opslagsystemen?

 

Er bestaan vandaag opslagsystemen verbonden met elektrische batterijen, maar ze zijn nog zeer duur en de kosten kunnen niet gerentabiliseerd worden over de totale levensduur van de batterij. Het is dus nog niet interessant om een dergelijke investering vandaag te overwegen.

 

De vandaag verkochte omvormers zijn wel geschikt voor de toekomstige installatie van batterijen. Het kan dus interessant zijn om nog enkele jaren te wachten alvorens de aankoop van een batterij voor uw bestaande productiesysteem te overwegen. De prijs van batterijen is sterk aan het dalen en het is dus nog maar een kwestie van tijd alvorens deze rendabel zullen zijn.

21.
Hoe dragen eigenaars van zonnepanelen bij aan de energieomslag?

Jarenlange koolstofvrije elektriciteitsproductie.

 

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) doet een zonnepaneel er tussen 2 en 3 jaar over om de energie te produceren die voor de productie ervan nodig was. Dit cijfer daalt voortdurend dankzij de permanente evolutie in de prestaties van de panelen. Wetende dat de levensduur van een installatie tussen 25 en 30 jaar bedraagt, betekent dit in ieder geval heel wat jaren van koolstofvrije productie. En daar is het klimaat alleen maar gebaat bij!

 

Zoals Greenpeace aangeeft in dit artikel: “… zonnepanelen zijn tussen 95 en 99% recycleerbaar. En dat geldt voor de meeste constructeurs, zowel Chinese als Europese…”

 

22.
Wat zijn de 3 parameters die de rentabiliteit van mijn fotovoltaïsche installatie beïnvloeden?

Drie parameters beïnvloeden de winstgevendheid van je installatie:

1. Prijs per Wattpiek

Hij werd zelf beïnvloed door:

  • De grootte van je installatie: de regel is eenvoudig: hoe groter de installatie, hoe groter de schaalvoordelen. Er zijn een aantal vaste kosten verbonden aan de installatie (verplaatsingen van de arbeiders, omvormer, huur van een gondel, enz.) Een installatie met meer panelen zal dus goedkoper zijn per geïnstalleerde Watt Kreta, en dus rendabeler.
  • Type panelen
  • Het type omvormer
  • De afstand tussen de omvormer en de panelen: als de panelen buitenshuis worden geplaatst (bv. een structuur op de grond onderaan de tuin), moet er rekening worden gehouden met sleuven. En hoe groter de kabelafstand, hoe groter de kabeldiameter. Dit verhoogt de prijs per Wattpiek.

 

2. De oriëntatie en hellingshoek van de panelen en hun geografische locatie

Een paneel op het zuiden produceert meer dan een paneel op het oosten of westen. Het is volkomen logisch. Afhankelijk van de oriëntatie en helling van een paneel kan een 'produceerbaar' worden bepaald. Leverbaarheid is het aantal kWh dat geproduceerd wordt per geïnstalleerde kWp. In Brussel kan dit variëren van +/-1.050 kWh/kWp voor een optimale situatie op 30° zuid tot 850 kWh/kWp voor een situatie op 30° oost-west. Dat is een verlies van slechts 20% in het ergste geval.

3. De regio

Dit is het belangrijkste criterium, samen met de grootte van de installatie. De regio waar je je project uitvoert heeft een directe invloed op de steun die je krijgt.

  • Brussel: 3 tot 6 jaar rendement op investering en 12 tot 25% jaarlijks financieel rendement
  • Wallonië: 5 tot 10 jaar rendement op investering en 10 tot 20% jaarlijks financieel rendement.
  • Vlaanderen: 7 tot 10 jaar rendement op investering en 7 tot 15% jaarlijks financieel rendement.

23.
En als ik een dubbele meter heb?

U bezit een dubbele meter en vraagt zich af wat dit betekent voor uw productie-installatie?

 

In het geval van een installatie met een terugdraaiende teller (in het Waals Gewest voor installaties van minder dan 10kVA), zijn twee situaties mogelijk:

  1. Uw installatie produceert minder dan uw jaarverbruik op uw dagteller. In dat geval hebt u er geen belang bij uw dubbele meter te vervangen. Het saldo van uw dagteller zal positief zijn aan het einde van het jaar, wat betekent dat u 100% van de groene energie die u produceerde hebt verbruikt. Bovendien geniet u nog steeds het voordelige daluurtarief dankzij uw dubbele meter.
  2. Uw installatie produceert meer dan uw jaarverbruik op uw dagteller. In dit geval zal het saldo van uw dagteller negatief zijn, wat u niets opbrengt. Bovendien zal uw nachtteller nog steeds uw verbruik aanrekenen, zonder compensatie tussen de twee tellers. U hebt er belang bij een enkelvoudige meter te installeren.

In het geval van een meter die niet terugdraait (in het Brussels en Vlaams Gewest voor installaties van minder dan 10kVA en in het Brussels, Waals en Vlaams Gewest voor installaties van meer dan 10 kVA):

  1. Uw meter werkt in realtime. Dit betekent dat hij positief zal registreren wanneer u elektriciteit van het net neemt (wanneer uw panelen minder produceren dan u verbruik). Maar hij zal registreren meten wanneer u elektriciteit op het net zet. Die elektriciteit zal aan uw energieleverancier worden verkocht tegen een lagere prijs dan de aankoopprijs van elektriciteit. U hebt er dus belang bij uw dubbele meter te behouden om het voordelige daluurtarief te genieten. Uiteraard produceren uw zonnepanelen niet wanneer de zon onder is en wellicht zult u dan toch nog elektriciteit verbruiken.

24.
Moet ik mijn elektriciteitsmeter vervangen alvorens zonnepanelen te installeren?

Het antwoord hangt af van het gewest waarin u zich bevindt.

 

In Brussel bepaalt de wet dat een meter niet mag terugdraaien. Voor productie-installaties is dus een digitale meter of A+ A- meter vereist zodat de hoeveelheid energie die van het net wordt gehaald en de eventuele overschotten die op het net worden geplaatst, afzonderlijk gemeten kunnen worden. De vervanging van uw meter is gratis sinds januari 2020.

 

In Wallonië moet uw meter kunnen terugdraaien. Ga dit na bij uw netbeheerder. Meestal is geen enkele aanpassing vereist.

 

In Vlaanderen draait de teller sinds 1 januari 2021 niet meer terug, U zult uw meter dus moeten vervangen bij de installatie van zonnepanelen.

25.
Wat is een groenestroomcertificaat?

Groenestroomcertificaten zijn een inkomstenbron van zonnepanelen.

 

Wanneer u met uw zonnepanelen elektriciteit produceert, dan genereert u zogenaamde ‘groenestroomcertificaten’. Die certificaten kunnen vervolgens worden verkocht aan verschillende actoren. Die actoren zijn onder meer energieleveranciers die verplicht zijn om een bepaald aantal groenestroomcertificaten per jaar te kopen.

 

Voor particulieren kent alleen het Brussels Gewest nog groenestroomcertificaten toe voor nieuwe installaties, en dit voor een duur van 10 jaar. Vanaf 1 januari 2021 zal dit stelsel worden teruggeschroefd en zullen installatiecategorieën worden ingevoerd (afhankelijk van de grootte) met een verschillend stelsel naargelang de categorie. Na 01/01/2021 zal het stelsel iets minder interessant zijn, maar kan een installatie nog steeds zeer rendabel zijn.

26.
Wat is het prosumententarief?

Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is een heffing die bedoeld is om eigenaars van zonnepanelen te laten bijdragen aan de kosten voor het beheer van het elektriciteitsdistributienetwerk. Voorheen rekende het systeem deze kosten door aan gebruikers die geen zonnepanelen hadden of van wie de door zonne-energie opgewekte elektriciteit hun totale verbruik niet dekte.

De nieuwe regering kondigde aan dat dit nieuwe 'prosumer'-tarief (producenten/consumenten) pas in 2025 van kracht zou worden. De CWaPE kwam echter tussenbeide en vocht deze politieke beslissing aan.

Er lijkt echter een akkoord te zijn bereikt tussen de partners van de regeringsmeerderheid. De Waalse regering zal het tarief voor prosumenten in 2020 en 2021 voor haar rekening nemen. Vervolgens 54% van de compensatiebedragen in 2022 en 2023. Bovendien wil de Waalse regering zelfconsumptie door huishoudens aanmoedigen en wordt verwacht dat ze de kosten voor de omschakeling naar dubbelstroommeters zal dekken.

Prosumententarieven per regio

  • Brussel: Er geldt geen prosumententarief omdat de netwerkkosten voor de aankoop van elektriciteit al gedekt zijn.

  • Wallonië: Het prosumententarief is van toepassing.

  • Vlaanderen: Het prosumententarief zal niet langer van toepassing zijn vanaf 1 januari 2021.

27.
Hoe werkt het en hoe winstgevend is het in verschillende regio's?

De rentabiliteit van je fotovoltaïsche panelen wordt gegenereerd door verschillende inkomstenbronnen die gedeeltelijk afhangen van de regio waar de installatie plaatsvindt.

Lees het artikel dat we samen met onze ingenieurs hebben opgesteld om je de voordelen te laten begrijpen: