Home > News > Fotovoltaïsche ondersteuningsmechanismen: werking per regio

Fotovoltaïsche ondersteuningsmechanismen: werking per regio

Voor particulieren

Brussels Hoofdstedelijk Gewest :

In Brussel is het belangrijkste voordeel van het installeren van zonnepanelen, naast deaanzienlijke energiebesparingen, dat elke eigenaar van een fotovoltaïsche installatie profiteert van de toekenning van groenestroomcertificaten die kunnen worden doorverkocht aan energieleveranciers. Sinds 1 januari 2021 is de regeling echter licht gewijzigd. Hier is een vergelijking van de verschillende CV-coëfficiënten voor en na 2021:

Installatie vóór 2021Installatie vanaf 2021
Installaties < 5kWp3 CV per geproduceerde MWh2,4 CV per geproduceerde MWh
Installaties > 5kWp2,4 CV per geproduceerde MWh2,4 CV per geproduceerde MWh
Bron: Brugel

De gemiddelde wederverkoopprijs van groenestroomcertificaten is €90/certificaat. Dus voor een installatie van 5kWC met blootstelling aan het zuiden ontvang je meer dan 11CV per jaar, wat je meer dan €1.000 per jaar oplevert.


Houd er rekening mee dat deze wijziging alleen geldt voor mensen die panelen hebben geïnstalleerd na 31/12/20.

We hebben net een volledig en recent artikel geschreven over "geld besparen
"Inzicht in de besparingen van een installatie van zonnepanelen in België (2023)".

Ondanks deze verandering is de installatie van fotovoltaïsche panelen in Brussel nog steeds zeer rendabel, met een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar. Naast de groenestroomcertificaten kun je ook elektriciteit verkopen. Bovendien wordt deze formaliteit vereenvoudigd omdat ze wordt verrekend op de elektriciteitsrekening.

Tot slot is het prosumententarief niet van kracht in Brussel.

Waals Gewest :

In Wallonië draait de meter omgekeerd: wat je verbruikt wordt bijgeteld op de meter, maar wat je produceert via zonnepanelen wordt afgetrokken. Aan het einde van het jaar betaal je het verschil tussen wat je hebt verbruikt en wat je hebt geproduceerd. De geïnstalleerde panelen produceren genoeg elektriciteit om je jaarlijkse verbruik te dekken, zodat je aanzienlijk bespaart op je elektriciteitsrekening en niet getroffen wordt door schommelingen in de elektriciteitsprijs.

In het Waalse Gewest geldt ook een belasting voor prosumenten, met als doel eigenaars van fotovoltaïsche installaties te laten bijdragen aan het distributienetwerk en eigenverbruik aan te moedigen. Voorlopig neemt de Waalse regering de volledige kosten van dit tarief voor haar rekening tot eind 2021. In 2022 en 2023 zal het Waalse Gewest een deel van het tarief betalen (54%). Vanaf 2024 wordt het tarief volledig betaald door de eigenaar van de zonnepanelen.

Vlaams Gewest:

In Vlaanderen zal de meter vanaf1 januari 2021 niet meer teruglopen op nieuwe installaties. Er is nu een nieuw echt prijssysteem. Een van de belangrijkste voordelen van het installeren van PV in Vlaanderen is dan ook de aanzienlijke energiebesparing die je zult realiseren, aangezien je door zoveel mogelijk van de energie die de panelen produceren te verbruiken (meestal overdag), geen energie van het elektriciteitsnet hoeft te gebruiken. In plaats van de meter terug te laten lopen, krijgen eigenaars van fotovoltaïsche panelen in Vlaanderen een vergoeding voor de kWh die ze terugleveren aan het net, d.w.z. de elektriciteit die door de panelen wordt geproduceerd maar niet onmiddellijk wordt verbruikt. De gemiddelde aankoopprijs voor 1 kWh is ongeveer €0,23 en de wederverkoopprijs op het net is €0,05 voor 1 kWh: het is dus erg aantrekkelijk om je eigen energie te verbruiken, d.w.z. om zoveel mogelijk van de door de panelen geproduceerde energie te verbruiken.

Bovendien voert het Vlaamse Gewest vanaf 1 januari een "zonnepremie " in, een nieuwe subsidie voor de installatie van fotovoltaïsche panelen. Deze premie wordt toegekend aan installateurs van fotovoltaïsche panelen van wie de gebouwen al voor 01/01/2014 aangesloten waren op het Fluvius-net. Het toegekende bedrag is €300/kWp voor elke installatie tot 4kWp. Voor installaties met een capaciteit van meer dan 4kWp: het zal mogelijk zijn om te profiteren van een extra €150/kWp, tot een maximum van 6kWp.

Het prosumententarief zal in Vlaanderen niet langer van toepassing zijn vanaf 1/01/2021, aangezien de regio overschakelt naar een echt prijssysteem.

In een notendop:

BrusselWaals GewestVlaams Gewest
Groene certificaten?JaGeenGeen
Prosumer tarief?GeenJaGeen
Loopt de meter achteruit?GeenJaGeen
Zonnebonus?GeenGeenJa (onder voorwaarden)

Voor bedrijven

De inkomsten uit een fotovoltaïsche installatie zijn drieledig:

  1. Elektriciteitsbesparingen gewaardeerd tegen de aankoopprijs aangeboden door je energieleverancier. Wanneer je de energie verbruikt die door je panelen wordt geproduceerd, hoef je deze niet van het elektriciteitsnet af te nemen.
  2. Wederverkoop van overtollige geproduceerde elektriciteit, die wordt teruggevoerd naar het net en gewaardeerd tegen +/- 0,04€/kWh
  3. Bedrijven die zonnepanelen installeren, krijgen groenestroomcertificaten van de regio's naargelang het vermogen van de installatie. Om in aanmerking te komen, moeten installaties meer dan 10kWp in Wallonië en meer dan 40kWp in Vlaanderen zijn; in Brussel komen alle installaties in aanmerking.

Wat de groenestroomcertificaten betreft, zullen de wijzigingen van toepassing zijn vanaf 1 september 2020 in Wallonië en vanaf 1 januari 2021 in Brussel. Hier zijn de verschillende CV-tarieven die nu gelden in de 3 regio's:

Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

Vermogen van de installatieSubsidiepercentage
Van 5 tot 36 kWp2,4 CV/MWh
Van 36 tot 100 kWp1,9 CV/MWh
Van 100 tot 250 kWp1,6 CV/MWh
+ meer dan 250 kWp1,3 CV/MWh

Met een prijs per groen certificaat van +/- €95

Waals Gewest:

Vermogen van de installatieSubsidiepercentage
Van 0 tot 10 kWp/
Van 10 tot 250 kWp0,66CV/MWh
Van 250 tot 1000 kWp0,55CV/MWh
+ meer dan 1000 kWp0,40CV/MWh

Met een prijs per groen certificaat van +/- €65

Vlaams Gewest:

Vermogen van de installatieSubsidiepercentage
Van 0 tot 40 kWp/
Van 40 tot 250 kWp0,482CV/MWh
Van 250 tot 750 kWp0,273CV/MWh

Met een prijs per groen certificaat van €95

Wil je fotovoltaïsche panelen installeren?

Neem contact met ons op!

Geïnteresseerd?
  • Ik ben een individu
  • Ik ben een bedrijf
Contact