Home > News > Nog meer groene certificaten voor fotovoltaïsche installaties in Brussel

Nog meer groene certificaten voor fotovoltaïsche installaties in Brussel

Sinds 13 oktober 2023 is het aantal groenestroomcertificaten (GC) voor zonnepaneelinstallaties met een vermogen van minder dan 36 kWp in het Brussels Gewest gestegen. Wat zijn de gevolgen van deze stijging voor particulieren en bedrijven die willen investeren in fotovoltaïsche zonnepanelen?

Hoe werkt het mechanisme van groene certificaten?

Het systeem van groene certificaten ondersteunt de productie van groene elektriciteit. Eigenaars van fotovoltaïsche installaties ontvangen 10 jaar lang CV's voor elke MWh geproduceerde elektriciteit (1.000 kWh). Deze CV's kunnen vervolgens worden verkocht, wat een niet te verwaarlozen inkomen oplevert, naast de besparingen op het verbruik en de doorverkoop van de geïnjecteerde elektriciteit! Het doel van het systeem is om investeerders te helpen de kosten van hun installatie binnen maximaal 7 jaar terug te verdienen.

Het aantal toegekende CV's voor elke MWh geproduceerde elektriciteit wordt bepaald door BRUGEL .

Dit percentage wordt elk jaar herberekend op basis van veranderingen in de volgende parameters:

 • Als de prijs van PV-installaties stijgt, neemt de snelheid van CV toe
 • Als de prijs van elektriciteit stijgt, daalt het CV-tarief
 • Als de productiviteit van de plant toeneemt, daalt de CV-snelheid
 • Als de verkoopprijs van groenestroomcertificaten stijgt, daalt het CV-tarief
De recente stijging van het aantal toegekende groene certificaten houdt hoofdzakelijk verband met de stijging van de prijs van installaties en de daling van de wederverkoopprijs van VC's.

Sinds 2022 zijn de installatieprijzen sterk gestegen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, in combinatie met de uitbreiding van anti-Covidemaatregelen in Azië, wat de CV-koers heeft opgedreven. Maar sinds het einde van de zomer is de prijs van panelen gedaald tot een historisch dieptepunt omdat de vraag is afgenomen, maar dit is nog niet terug te zien in het CV-tarief!

Aan de andere kant bereikte de elektriciteitsprijs vorig jaar door de oorlog in Oekraïne recordhoogten, waardoor investeren in een PV-installatie natuurlijk rendabeler werd en het CV-tarief dus omgekeerd daalde. We merken op dat de elektriciteitsprijs sindsdien is gedaald maar nog steeds op een relatief hoog niveau (ongeveer €0,35/kWh voor particuliere klanten).

De productiviteit van PV-installaties komt overeen met de energie die wordt geproduceerd (in kWh) door elke geïnstalleerde kWp. De productiviteit neemt toe naarmate de prestaties van panelen en omvormers verbeteren, de kwaliteit van de installatie en het onderhoud van de installaties, evenals de toename van de jaarlijkse zonneschijn in België, gekoppeld aan de vermindering van de luchtvervuiling (goed nieuws) en de opwarming van de aarde (slecht nieuws). Dit alles heeft tot gevolg dat het CV-tarief daalt.

En tot slot.., de prijs van groenestroomcertificaten varieert volgens vraag en aanbod op de markt: producenten verkopen hun CV's aan leveranciers, die verplicht zijn om een bepaald quotum te kopen. Sinds 2022 is het aantal PV-installaties echter sterk gestegen en is de hoeveelheid CV's op de Brusselse markt geëxplodeerd. Tegelijkertijd is het elektriciteitsverbruik sterk gedaald omdat burgers en bedrijven gedwongen werden hun gebruik aan te passen (wat goed nieuws is). Laag aanbod en hoge vraag... daarom ligt de gemiddelde prijs van CV's nu dicht bij de minimumprijs die is vastgesteld op €65/CV (in plaats van €90/CV aan het begin van 2022!). Dit heeft tot gevolg dat de CV-snelheid toeneemt.

Hogere CV-tarieven en lagere installatieprijzen: een winnende combinatie... dankzij de onbeperkte geldigheid van CV's!

Investeren in een fotovoltaïsch systeem is vandaag de dag nog aantrekkelijker dan een paar maanden geleden! Het groene certificaat is gegarandeerd voor 10 jaar vanaf de ingebruikname van de installatie. Op dit moment zijn de paneelprijzen historisch laag. Bovendien blijft de elektriciteitsprijs vandaag de dag relatief hoog, ondanks de daling sinds het begin van het jaar.

Dit zijn de wijzigingen in het CV-tarief voor installaties van minder dan 36 kWp sinds 13 oktober 2023:

 • Van 1,9 tot 2,055 CV/MWh voor installaties van 0 tot 5 kWp
 • Van 1,8 tot 1,953 CV/MWh voor installaties tussen 5 en 36 kWp
Bron : https://www.brugel.brussels/themes/energies-renouvelables-11/mecanisme-des-certificats-verts-35

"Ja, maar de prijs van groene certificaten is ook laag!
De CV-prijzen zijn ook op een dieptepunt, wat de winstgevendheid van de investering beperkt. De de geldigheidsduur van groene certificaten is onbeperkt . De groenestroomcertificaten die vanaf nu tegen een aantrekkelijk tarief worden geproduceerd, kunnen worden doorverkocht wanneer de prijs van de CV's stijgt, terwijl ze nu al energiebesparingen mogelijk maken dankzij een PV-installatie tegen een "bodemprijs".

Wat is de impact van een fotovoltaïsche installatie van 5 kWp (residentieel)?

De hier vermelde prijzen zijn indicatief. Aarzel niet om ons om een offerte en een rentabiliteitsstudie te vragen voor een reële schatting: https://soltis.be/devis/

 • 11 panelen 440 Wp Jinko Tiger Neo d.w.z. 4.840 Wp
 • 1 omvormer Huawei SUN2000-4KTL-L1 met een vermogen van 4,4 kVA
 • Geschatte prijs: €7.000 incl. btw, d.w.z. ongeveer €1,38/Wp (excl. btw)
 • Jaarlijkse productie: 4.800 kWh (4,8 MWh)
 • Energiebesparing (30% eigenverbruik; €0,35/kWh) = €504/jaar
 • Doorverkoop van energie (70% injectie; €0,07/kWh) = €235/jaar
 • Wederverkoop groenestroomcertificaten: 4,8 MWh x 2,055 CV/MWh x 65 €/CV = 641 €/jaar
 • Jaarlijks inkomen (eerste 10 jaar): €1.380/jaar
 • Rendement op investering: 5 jaar
 • Winst na 10 jaar: € 6.800

De hier gegeven prijzen zijn indicatief. Voor een reële schatting, aarzel dan niet om ons om een offerte te vragen & een rentabiliteitsstudie.

Wat is de impact voor een fotovoltaïsche installatie van 10 kWp (residentieel, klein bedrijf)?

 • 24 panelen 440 Wp Jinko Tiger Neo d.w.z. 10.560 Wp
 • 1 omvormer Huawei SUN2000-10KTL-BEM1 met een vermogen van 10 kVA
 • Geschatte prijs: €11.700 incl. btw , d.w.z. ongeveer €1,05/Wp (excl. btw)
 • Jaarlijkse productie: 10.000 kWh (10 MWh)
 • Energiebesparing (30% eigenverbruik; €0,35/kWh) = €1050/jaar
 • Doorverkoop van energie (70% injectie; €0,07/kWh) = €490/jaar
 • Wederverkoop van groenestroomcertificaten: 10 MWh x 1,953 CV/MWh x 65 €/CV = 1270 €/jaar
 • Jaarlijks inkomen (eerste 10 jaar): €2.810/jaar
 • Rendement op investering: 4 jaar
 • Winst na 10 jaar: €16.400

De hier vermelde prijzen zijn indicatief. Voor een echte schatting, aarzel niet om ons om een offerte en een rentabiliteitsstudie te vragen.

Wat is de impact voor een fotovoltaïsche installatie van 36 kWp (MKB)?

 • 81 panelen 440 Wp Jinko Tiger Neo d.w.z. 35.640 Wp
 • 2 omvormers Huawei Sun2000-12KTL-M5 met een totaal vermogen van 26,4 kVA
 • Geschatte prijs: € 33.250 excl. btw, d.w.z. ongeveer € 0,93/Wp (excl. btw) + € 1.500 kosten voor netwerkstudie + € 1.500 stabiliteitsstudie, d.w.z. € 36.250 excl. btw.
 • Jaarlijkse productie: 34 MWh
 • Energiebesparing (50% eigenverbruik; €0,25/kWh) = €4.250/jaar
 • Doorverkoop energie (50% injectie; €0,07/kWh) = €1.190/jaar
 • Wederverkoop groenestroomcertificaten: 34 MWh x 1,953 CV/MWh x €65/CV = €4.316/jaar
 • Jaarlijks inkomen (eerste 10 jaar): €9.756/jaar
 • Rendement op investering: 3,7 jaar
 • Winst na 10 jaar: € 61 310

De hier gegeven prijzen zijn indicatief. Voor een echte schatting, aarzel dan niet om ons om een offerte te vragen en een rentabiliteitsstudie.

Dit maakt het voor KMO's en particulieren bijzonder aantrekkelijk om te overwegen te investeren in een fotovoltaïsche zonnepaneleninstallatie, die zichzelf in minder dan 5 jaar kan terugverdienen!

Voor een meer meer gedetailleerde uitleg over de besparingen en inkomsten die een fotovoltaïsche installatie genereert, kun je ons artikel over dit onderwerp raadplegen:

Inzicht in de inkomstenmechanismen voor zonnepanelen in 2023-2024

Daarentegen wordt het CV-tarief vanaf 1 februari 2024 verlaagd voor grotere installaties (>36 kWp).

Dit zijn de wijzigingen in de CV-tarieven voor installaties van meer dan 36 kWp vanaf 1 februari 2024:

 • Van 1,7 tot 1,016 CV/MWh voor installaties van 36 tot 100 kWp
 • Van 1,4 tot 0,642 CV/MWh voor installaties van 100 tot 250 kWp
 • Van 1,2 tot 0,58 CV/MWh voor installaties van meer dan 250 kWp
https://www.brugel.brussels/themes/energies-renouvelables-11/mecanisme-des-certificats-verts-35

Voor de grootste installaties (>36 kWp) is de prijs van groenestroomcertificaten niet zo sterk gedaald als voor particuliere klanten, en daarom zal het tempo waarin cv's worden toegekend vanaf februari 2024 met meer dan 50% dalen! Het is daarom zinvol om snel een centrale van dit vermogen te installeren om te profiteren van een CV-tarief dat nu nog hoog is.

De reden hiervoor is dat Brusselse bedrijven met grotere installaties van zonnepanelen beter kunnen onderhandelen over de doorverkoop van hun groenestroomcertificaten en ze dus op het meest geschikte moment kunnen verkopen!


Laten we samen de doelstellingen voor groene energieproductie in Brussel halen

In Brussel, wordt de potentiële oppervlakte voor de installatie van fotovoltaïsche panelen nog lang niet volledig benut. in vergelijking met Vlaanderen en Wallonië. Dit komt door het lage aandeel particuliere huiseigenaren, het grote aantal flatgebouwen, de kleine omvang van daken en de complexiteit van het werken in een stedelijke context.

Er is dus nog veel ruimte beschikbaar op de daken van Brusselse huizen en bedrijven! Toch is fotovoltaïsche energie de enige beschikbare bron van groene energie in het Gewest (naast geothermische energie en biomassa, die een beperkt potentieel hebben).

Daarom bestaat het groenestroomcertificaatmechanisme nog steeds voor fotovoltaïsche energie in het Brussels Gewest, in tegenstelling tot in andere gewesten.


Ben je geïnteresseerd in een rendabiliteitsstudie voor je fotovoltaïsche installatie?

Aarzel niet om voor een gratis gedetailleerde offerte!