Home > News > Soltis, Sylva Nova en Fox et Cie: een partnerschap dat zorgt voor de planeet!

Soltis, Sylva Nova en Fox et Cie: een partnerschap dat zorgt voor de planeet!

In het kader van zijn engagement voor het milieu en het planten van bomen in België is Soltis in 2019 proactief op zoek gegaan naar een partner om een dergelijk project uit te voeren. Zo kwamen we in contact met Sylva Nova experts in bosbeheer. Fox&Cie dat ook op zoek was naar een duurzame ontwikkelingsaanpak, sloot zich bij ons aan in dit spannende project.

.

Projectbeschrijving

Het doel van het 5-jarige project is om het boslandschap van het Avister bos in Esneux te helpen herstellen. Een paar jaar geleden liep dit gebied van 75 hectare stormschade op. Deze gevaren hadden geleid tot de verspreiding van braamstruiken en invasief hakhout. Daarom was het noodzakelijk om dit bos nieuw leven in te blazen door herbebossing. Om dit te bereiken zijn we een ambitieus actieplan overeengekomen met Fox&Cie, gecoördineerd door Sylva Nova.

.

Seizoen 1 (2019-2020): prestaties

Allereerst was het essentieel om een nieuw beheerplan op te stellen (met de nadruk op een meer verantwoord en duurzaam beheer) om de huidige uitdagingen aan te gaan. Hierdoor hebben we het prestigieuze FSC-certificaat (keurmerk voor bosbeheer en planning) verkregen.

Het belangrijkste project bestond uit het opruimen van 1,5 hectare ondergroei en het schoonmaken van verwaarloosde gebieden. Er zijn ook ongeveer 7.500 bomen geplant. In totaal werd +/- 4,2 hectare opgewaardeerd dankzij deze acties, voornamelijk in het noordelijke deel van het bos (overeenkomend met nummers 2 en 3 op de kaart). We hebben er ook voor gezorgd dat het bos, ondanks de werkzaamheden, toegankelijk blijft voor het publiek. We vinden dit essentieel zodat bezoekers kunnen zien hoe de dingen zich ontwikkelen.

.

Seizoen 2 (2020-2021): prestaties

Hoewel de Covid-19 pandemie een impact had op het project, kon het werk doorgaan dankzij de coördinatie van de teams en het goede management van Sylva Nova. De werkzaamheden voor dit tweede seizoen werden midden maart 2021 afgerond en concentreerden zich voornamelijk in zone 1 en 3, maar ook gedeeltelijk in zone 4 (zie kaart).

De volgende acties werden uitgevoerd: geholpen natuurlijke regeneratie, aanplant van eilanden en gediversifieerde soorten (vooral eiken en beuken) om de biodiversiteit te garanderen. In totaal werd dit seizoen meer dan 2,5 hectare bedekt, waardoor in de toekomst het equivalent van 5.180 bomen kan worden herplant.

Bovendien heeft Alvan SPRL zich in 2020 bij ons aangesloten. We zijn blij dat we dit bedrijf tot onze partners en vrienden mogen rekenen.

.

Wat gebeurt er nu?

Zoals hierboven vermeld, is het project gespreid over 5 jaar. De herbebossingswerkzaamheden zullen dus doorgaan, terwijl het bos toegankelijk blijft voor het publiek en in het bijzonder voor jeugdbewegingen.

We willen Fox&Cie, Alvan en Sylva Nova bedanken voor dit prachtige project. We zijn blij dat we werken aan het welzijn van een lokaal bos en dat we een maatschappelijk verantwoorde en duurzame rol spelen.

prestaties: opruimen en planten

.

Geïnteresseerd in een van onze groene oplossingen? Neem contact met ons op !

Geïnteresseerd?
  • Ik ben een individu
  • Ik ben een bedrijf
Contact