Home > News > Zonnepanelen: Hoe kan ik mijn installatie financieren?

Zonnepanelen: Hoe kan ik mijn installatie financieren?

U hebt besloten om zonnepanelen te installeren om een winstgevende investering te doen en bij te dragen aan de ecologische transitie? Je hebt een heel goede beslissing genomen! Nu vraag je je waarschijnlijk af wat de beste manier is om je installatie te financieren. Er zijn verschillende opties: investering door derden (alleen beschikbaar voor particulieren in Brussel), aandelenfinanciering en bankfinanciering. Sommige investeringsaanbiedingen van derden kunnen verleidelijk lijken, maar wat is de realiteit? Laten we eens kijken naar de verschillende manieren om een residentiële installatie te financieren.

Financiering met eigen vermogen

Het voordeel van dit type financiering is dat je eigenaar bent van de installatie en dat je direct de premies en voordelen ontvangt die je installatie oplevert (in het bijzonder de groenestroomcertificaten in Brussel). Als je geld op een rekening hebt staan dat bijna niets oplevert, kun je het beste investeren in iets veiligs, groens en winstgevends, zoals een fotovoltaïsche installatie. Het rendement op een dergelijke investering is zelfs 7 tot 10% per jaar.

.

Investering door derden

Met een derde-investering (voor particulieren: alleen van toepassing in Brussel) betaalt u onmiddellijk niets voor uw installatie. De derde-investeerder financiert de volledige installatie en wordt zo eigenaar. Het lijkt misschien "El Dorado", maar niets is gratis. In ruil voor de financiering recupereert het externe bedrijf de groenestroomcertificaten die worden toegekend voor elke eenheid energie die door de panelen wordt geproduceerd. Als gevolg daarvan kunt u de groenestroomcertificaten niet innen, wat betekent dat u inkomsten misloopt ( meer informatie over het systeem van groene certificaten). Kortom, zelfs als een investering door een derde partij je in staat stelt om op korte termijn niets te investeren, moet je je ervan bewust zijn dat de investeerder een rendement moet verdienen en dat de winstgevendheid daarom op lange termijn lager zal zijn dan bij een investering door een aandeel of bank.

.

Bankfinanciering

Net als bij aandelenfinanciering ben je eigenaar van de fabriek en profiteer je van de groene certificaten. Het enige verschil is dat je je investering spreidt over de tijd. Als je het geld niet onmiddellijk beschikbaar hebt om je installatie te financieren, of als je het spaart voor andere projecten, kun je het beste kiezen voor een bankfinanciering. Dit is een goed moment om dat te doen, omdat de rentetarieven historisch laag zijn. Bovendien financieren banken graag dit soort investeringen, die je ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd waarde toevoegen aan je woning. De jaarlijkse leenrente voor deze "groene leningen" of "energiekredieten" is momenteel minder dan 1,5%. (bronnen: BNP Paribas & Belfius )

.

Conclusie :

+-
Financiering met eigen vermogen Biedt de hoogste opbrengstVereist beschikbare fondsen, niet voor iedereen mogelijk
Investering door derden Niets te investerenWinstgevendheid gedeeld met de externe investeerder, waarbij de klant niet profiteert van inkomsten uit de installatie
BankfinancieringLeningen worden in de meeste gevallen gemakkelijk verstrekt, niets om meteen in te investeren, rentetarieven momenteel erg laagRente verschuldigd aan de bank

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op !

Geïnteresseerd?
  • Ik ben een individu
  • Ik ben een bedrijf
Contact